• Az online tesztek dekódolása - vizelet, vér, általános és biokémiai.
  • Mit jelentenek a baktériumok és a vizelet a vizeletvizsgálatban?
  • Hogyan lehet megérteni a gyermek elemzését?
  • Az MRI elemzés jellemzői
  • Speciális tesztek, EKG és ultrahang
  • Normák a terhesség alatt és az eltérések értéke ..
Az elemzések dekódolása

A felnőttek teljes vérszáma, átírása és aránya a táblázatban

A vér a közlekedési funkciót végzi - a sejteket oxigénnel és más szükséges anyagokkal látja el, szén-dioxidot és anyagcsere termékeket vesz fel. Magában foglalja a plazma és a formájú elemeket, amelyek aránya és száma sokat tud mondani az egészségi állapotról.

Az alábbiakban részletesen ismertetjük az általános vérvizsgálat indikációit és jellemzőit - a felnőttek normáinak táblázatát, az eredmények átiratát és az eltérések értékeit felfelé vagy lefelé.

Mi az elemzés?

Teljes vérszám felnőttekben

Az általános klinikai vérkutatást a fertőző, gyulladásos, rosszindulatú természet legtöbb patológiájának azonosítására végzik.

Segítségével értékelik a kezelés hatékonyságát, a vizsgálat kötelező részét a beteg kórházi felvételekor és a rutin vizsgálat során.

Általános vérvizsgálatra van szükség a vörösvérsejtek számának, a hemoglobin koncentrációjának meghatározásához és az üledési sebességhez, a leukociták és a vérlemezkék számához és összetételéhez, a celluláris és folyékony komponensek számának arányához.

Ezek a mutatók sokat tudnak mondani a test állapotáról, és segítenek a patológia diagnosztizálásában a korai szakaszokban.

A tartalom

Dekódolás és az általános vérvizsgálat aránya felnőtteknél

A vér általános klinikai elemzésében a következő elemek szintjét határozzuk meg:

  • eritrociták és azok átlagos térfogata;
  • hemoglobin;
  • hematokrit;
  • a vörösvérsejtekben a hemoglobin átlagos száma és százalékos aránya;
  • retikulocitákból;
  • eritrocita anizocitózis;
  • vérlemezkék és azok átlagos térfogata;
  • leukociták;
  • ESR.

A leukocita-formulát részletesen írjuk le, beleértve a fehérvérsejtek hat típusának értékeit: eozinofilek, monociták, limfociták, bazofilek, stab és szegmentált neutrofilek.

1. táblázat: Az általános klinikai vérvizsgálatok eredményének mértéke

indikátor kijelölés nők férfiak
12 / л ) Eritrociták ( × 10 12 / l ) RBC 3,7-4,7 4-5,1
3 ) A vörösvértestek átlagos térfogata (fl vagy mikron 3 ) MCV 81-99 80-94
Hemoglobin (g / l) HGB 120-140 130-160
Átl. eritrocita hemoglobinszint (pg) MCH 27-31
Színjelző CPU 0,9-1,1
Hematokrit (%) HCT 36-42 40-48
9 / л) Trombociták ( × 10 9 / l) PLT 180-320
Átl. eritrocita hemoglobin-koncentráció (%) MCHC 33-37
Retikulociták (%) RET 0,5-1,2
9 / л) Leukociták ( × 10 9 / l) WBC 4-9
Átl. 3 ) vérlemezke térfogata (fl vagy µm 3 ) MPV 7-11
Eritrocita üledékképződési sebesség (mm / h) ESR 2-10 2-15
Eritrocita anizocitózis (%) RFV 11,5-14,5

2. táblázat: Leukocita képlet (norma)

indikátor 9 / л × 10 9 / l %
neutrofil szegmentált 2,0-5,5 45-72
döfés 04-0,3 1-6
basophilek 0,065-ig legfeljebb 1
eozinofilek 0,02-0,3 0,5-5
limfociták 1,2-3,0 19-37
monociták 0,09-0,6 3-11

A következő fejezet a klinikai vérvizsgálat eredményeinek értelmezését írja le - mely körülmények és betegségek vezetnek a normától való eltéréshez.

Vörös vérsejtek

Emelkedett szintjüket hipoxiában, dehidratációban, szívelégtelenségben, szteroid hormonok feleslegében és a mellékvesekéreg diszfunkciójában, valamint az eritrémiában észlelik.

Csökkenés - anémia, akut vérveszteség, a terhesség II-III. Trimeszterében, a krónikus gyulladás, valamint a csontvelő patológiákban.

hemoglobin

Számos betegség a hemoglobin térfogatának és szerkezetének rendellenességeihez kapcsolódik. Anémia, vérzés, daganatok, vesekárosodás és csontvelő szintje csökken. A dehidratáció, eritrémia, vaspótlás következtében fellépő vérrögképződés növekedhet.

hematokrit

Ez a mutató az eritrociták és a plazma aránya, meghatározza az anaemia kialakulásának mértékét. A hematokrit nagy a dehidratációval, a policitémia, a peritonitis, a kiterjedt égési sérülésekkel.

A csökkenést anémia, rák, krónikus gyulladás, késői terhesség, böjt, krónikus hyperazotemia, a szív, a vérerek és a vesék patológiái kísérik.

Cs

A hemoglobin egy eritrocita és a normál érték aránya a szín (vagy szín) indikátort tükrözi. Csökkenése az ólommérgezés, a várandós nők anaemia és a vashiányos anaemia esetén jelentkezik.

A szokásosnál magasabb a B12 és B9 vitamin hiánya, a gyomor polipózis és a rák.

Eritrocita anizocitózis

Ez a vérben különböző átmérőjű vörösvérsejtek jelenléte (érett - 7-8 mikron, mikrociták - 6,7 mikron), ami az anaemia kialakulását jelzi. Az aránytól függően különböző kóros állapotokat állapítanak meg.

Vashiányos vérszegénység, ólommérgezés, talaszémia esetén a mikrociták szintje 30-50%, a folsav hiánya miatt a máj diffúz károsodása, makrocitális anaemia, alkoholizmus, csontvelő metasztázisai - több mint 50%.

vérlemezkék

Ezek a sejtek felelősek a véralvadásért. Számuk csökken a leukémia, az AIDS és más vírusos megbetegedések, bizonyos genetikai kórképek, aplasztikus anaemia, csontvelő-elváltozások, bakteriális fertőzések, gyógyászati, kémiai, alkohol-mérgezés esetén.

A vér vérlemezkék az antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, ösztrogénekkel, prednizonnal, nitroglicerinnel, antiallergiás szerekkel és K.-vitaminnal való kezelés miatt kevésbé válnak. A sejtek számának növekedését a következő esetekben figyelték meg:

  • osteomyelitis;
  • colitis;
  • tuberkulózis;
  • erythremia;
  • ízületi betegségek;
  • myeiofibrosis;
  • vérzés;
  • rákok;
  • a máj cirrhosisa;
  • kortikoszteroid terápia;
  • hemolitikus anaemia;
  • műveletek után.

ESR

A terhesség alatt, a menstruáció során a szülés utáni időszakban a szokásosnál nagyobb az az arány, amikor az eritrociták eltelnek. Ez a mutató magas a máj, a vesék, a kötőszövet, a sérülések, az akut és krónikus fertőzéses patológiák, a gyulladásos folyamatok, a vérszegénység, a mérgezés és az onkológiai betegségek esetében is.

Az ESR csökkenése akkor következik be, ha a vérkeringés, az anafilaxiás sokk, a szív és az erek betegségei károsodnak.

Átlagos thrombocyta térfogat

A vérben fiatal és régi vérlemezkék vannak, az első mindig nagyobb, a második mérete csökken. Életük 10 nap. Minél alacsonyabb az MPV érték, a kevésbé érett, öreg vérlemezkék a véráramban, és fordítva. A különböző korú sejtek arányának eltérése segít számos betegség diagnosztizálásában.

A megnövekedett MPV cukorbetegséget, thrombocytodistrophyt, vér patológiát (szisztémás lupus), splenectomiát, alkoholizmust, mieloid leukémiát, vaszkuláris atherosclerosisot, talassémiát (genetikai rendellenesség a hemoglobin szerkezetében), máj-hegglin szindrómát, posztemorrhagiás szindrómát, postmortemot.

A norma alatt ez a mutató a sugárterápia következtében csökken, májcirrózis, anaemia (műanyag és megaloblaszt), Wiscott-Aldrich szindróma esetén.

Fehérvérsejtek

A leukocitózist növekedésnek nevezik, és a leukopénia a plazmában lévő leukociták számának csökkenése. A fehérvérsejtek elnyelik a patogén baktériumokat, vírusokat és más idegen tárgyakat, és olyan antitesteket termelnek, amelyek felismerik a kórokozókat. A leukocitózis fiziológiai és kóros.

Az első esetben a növekedés oka a táplálékfelvétel, a terhesség és a szülés, a premenstruációs szindróma, a fizikai terhelés és a mentális stressz, a hipotermia vagy a túlmelegedés.

A kórképek közül a WBC növekedési üteme hipoxiát, szédülést, súlyos vérvesztést, mérgezést vagy allergiát, vérbetegségeket, égési sérüléseket, epilepsziát, inzulin hormonok vagy adrenalin beadását és egy rosszindulatú daganatot okozhat.

A leukopeniát sugárbetegség, szisztémás lupus erythematosus, mérgezés, májcirrózis, csontvelő daganatos áttétek, limfogranulomatózis, funkcionális idegrendszeri betegségek, leukémia, akromegália, csontvelő hypoplasia, bizonyos gyógyszerek bevitele miatt fordul elő.

A fehérvérsejtek szintje is csökken a fertőző és gyulladásos patológiákban - influenza, hepatitis, malária, kanyaró, colitis és mások esetében.

Jellemzők a terhesség alatt

A gyermeket váró nőknél nő a testben keringő vér mennyisége, és a kialakult elemek szintje némileg változik. A terhesség alatt a vizsgálatot legalább négyszer végezzük. Az alábbi táblázat a terhesség alatti általános vérvizsgálat normája.

elem trimeszterében
én II III
Hemoglobin (g / l) 112-165 108-144 110-140
9 / л ) Leukociták ( × 10 9 / l ) 6-10,2 7,2-10,5 6.8-10, 5
12 / л ) Eritrociták ( × 10 12 / l ) 3.5-5, 5 3,2-4,8 3.5-5.0
9 / л ) Trombociták ( × 10 9 / l ) 180-320 200-340
ESR (mm / h) 24 45 52
Színjelző (T.P.) 0,85-1,15

Az általános vérszámra vonatkozó indikációk

Általános vérvizsgálat átirata felnőttekben, a táblázatban szereplő norma

A diagnózishoz általános (klinikai) vérvizsgálatot kell végezni:

  • anémia;
  • gyulladásos és fertőző betegségek;
  • rosszindulatú daganatok;
  • a test funkcionális állapota;
  • vérbetegségek és szisztémás patológiák.

Krónikusan beteg emberek rendszeres megfigyeléséhez szükséges, ha a terápia alatt komplikációk és hosszan tartó gyógyulások voltak. Egészséges gyermekeknél és felnőtteknél a vérvizsgálatot évente egyszer, megelőző intézkedésként kell elvégezni.

Attól függően, hogy a vérsejtek milyen mértékben térnek el a normától, anémiáról, eritrocitózisról, neutropéniáról vagy más állapotról beszélnek.

Hogyan végezzünk általános vérvizsgálatot felnőtteknél?

Egy általános vérvizsgálatot végeznek egy üres gyomorban reggel, kivéve a sürgősségi eseteket - szívrohamot, apendicitist és egyéb vészhelyzeteket.

Szállítás előtt, nem kell dohányozni, stressz alá kerülni, inni egy kis tiszta vizet, 3-4 napig nem tudsz alkoholt szedni. Az elemzés napján nem szabad nagy fizikai terhelést biztosítani.

A vizsgálathoz használjuk a gyűrűs ujjból származó kapilláris vért vagy a kubitális vénából vett vénás vért - ebben az esetben az általános elemzés mellett lehetőség van a fertőzések, hormonok és egyéb indikátorok vizsgálatára.

  • Az ujjától való eltávolításkor az első cseppet pamutgolyóval eltávolítjuk, és az alábbiakat elemezzük. – это может стать причиной повышения лейкоцитов и изменению других значений. Lehetetlen az ujjak dörzsölése vagy gyúrása az elhelyezés előtt - ez a fehérvérsejtek növekedését és más értékek változását okozhatja.
érdekes

Az információkat tájékoztató és referencia célokra bocsátják rendelkezésre, egy profi orvos diagnosztizálja és előírja a kezelést. Ne öngyógyuljon. | Kapcsolat | Hirdetés | © 2018 Medic-Attention.com - Health On-Line
A másolóanyagok használata tilos. Szerkesztői oldal - info @ medic-attention.com